Постанова КМУ від 24 грудня 2019 р. N 1082


Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Внести до Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630 “Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення” (Офіційний вісник України, 2005 р., № 30, ст. 1811; 2007 р., № 83, ст. 3071; 2009 р., № 68, ст. 2349; 2010 р., № 12, ст. 574; 2011 р., № 85, ст. 3121; 2015 р., № 101, ст. 3474; 2016 р., № 87, ст. 2828, № 98, ст. 3186; 2017 р., № 26, ст. 746, № 70, ст. 2118), і Правил користування тепловою енергією, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 3 жовтня 2007 р. № 1198 (Офіційний вісник України, 2007 р., № 77, ст. 2852), зміни, що додаються.

2. Установити, що:

у разі прийняття теплопостачальною організацією (виконавцем послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води) рішення щодо зміни розміру нарахувань за теплову енергію, послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води споживачам у зв’язку із зміною для них ціни природного газу протягом опалювального періоду 2019/20 року (без урахування зміни тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу, торговельної надбавки (націнки) постачальника), відповідні зміни (починаючи із нарахувань за грудень 2019 р.) відображаються щомісяця у платіжних документах споживачів, надісланих у місяці, що настає за розрахунковим періодом;

про прийняте рішення щодо зміни розміру нарахувань за теплову енергію, послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води теплопостачальна організація (виконавець послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води) інформує споживачів шляхом розміщення інформаційного повідомлення (з наведенням відповідних обґрунтувань) на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на власному веб-сайті.

       Прем’єр-міністр України                             О. ГОНЧАРУК


Зміни, що додаються:

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 24 грудня 2019 р. № 1082

ЗМІНИ,
що вносяться до Правил надання послуг з централізованого
опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення і
Правил користування тепловою енергією

1. У Правилах надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630:

1) пункт 31 після абзацу п’ятого доповнити новим абзацом такого змісту:

“5) прийняти рішення щодо зміни розміру нарахувань за послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу, що використовується для виробництва теплової енергії та надання послуг з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води.”.

У зв’язку з цим абзац шостий вважати абзацом сьомим;

2) доповнити Правила розділом такого змісту:

“Особливості нарахування (визначення) плати за послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої
води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу для виконавця цих послуг

50. У разі зміни для виконавця протягом опалювального сезону ціни природного газу (без урахування зміни тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу, торговельної надбавки (націнки) постачальника), що використовується для виробництва теплової енергії та надання послуг з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води, виконавець відповідних послуг може прийняти рішення щодо зміни розміру нарахувань за послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води для споживачів.

Підставою для зміни розміру нарахувань за послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води є умова, коли ціна природного газу (без урахування зміни тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу, торговельної надбавки (націнки) постачальника), придбаного виконавцем у відповідному місяці опалювального сезону, є нижчою від ціни природного газу (без урахування зміни тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу, торговельної надбавки (націнки) постачальника), що врахована у структурі тарифів на теплову енергію та відповідно тарифів на послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, встановлених уповноваженими органами.

51. Для зміни розміру нарахувань за послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води виконавець:

1) визначає вартість природного газу у відповідному місяці (без урахування зміни тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу, торговельної надбавки (націнки) постачальника);

2) перераховує вартість теплової енергії для відповідної категорії споживачів з урахуванням коефіцієнта перерахунку (К), що визначається за такою формулою:

де Вп — перерахована річна планована вартість теплової енергії, на основі якої встановлено тарифи для відповідної категорії споживачів, що враховує перераховану вартість природного газу (без урахування зміни тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу, торговельної надбавки (націнки) постачальника), визначену для відповідного місяця опалювального періоду, за незмінних інших складових тарифу;

Вт — річна планована вартість теплової енергії для відповідної категорії споживачів відповідно до встановлених уповноваженими органами тарифів;

3) перераховує вартість послуг з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів з урахуванням перерахованої вартості теплової енергії, що враховує перераховану вартість природного газу (без урахування зміни тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу, торговельної надбавки (націнки) постачальника), визначену для відповідного місяця опалювального періоду, за незмінних інших складових тарифу.

Для перерахунку вартості послуг з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води застосовується коефіцієнт перерахунку (К), що визначається за такою формулою:

де Вп — перерахована річна планована вартість послуг з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води, на основі якої встановлено тарифи для відповідної категорії споживачів, що враховує перераховану вартість теплової енергії, за незмінних інших складових тарифу;

Вт — річна планована вартість послуг з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для відповідної категорії споживачів відповідно до встановлених уповноваженими органами тарифів.

Сума перерахунку для споживача (С) визначається за такою формулою:

С = (1 – К) × П,

де К — коефіцієнт перерахунку;

П — плата за послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води, визначена у відповідному місяці згідно з діючими тарифами на зазначені послуги.

У разі оплати послуг з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води за двоставковими тарифами перерахунку підлягає умовно-змінна частина тарифу.

52. Різниця в нарахуваннях спрямовується в оплату майбутніх платежів, крім випадку припинення дії договору із споживачем.

За наявності у споживача заборгованості за спожиті послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води сума перерахунку зараховується в рахунок погашення існуючої заборгованості споживача відповідно до черговості її виникнення.

53. За результатами зміни розміру нарахувань за послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води відповідно до вимог пунктів 50—52 цих Правил перерахунок розміру призначених житлових субсидій та наданих пільг на оплату цих послуг не здійснюється.”.


_____________________