Роз'яснення щодо відносин із споживачами в опалювальний період 2020-2021р.

Витяг з листа-роз’яснення від 22.10.2020р.  заступника Міністра розвитку громад та територій  Наталії Хоцянівської

 

     « 1. Щодо взаємовідносин із споживачами комунальних послуг та

     споживачами теплової енергії в умовах перехідного періоду

 

Як уже неодноразово повідомлялося Мінрегіоном, до переходу на нові договори про надання комунальних послуг, що укладатимуться за правилами, визначеними Законом України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» (далі — Закон), та відповідно до типових договорів, затверджених Кабінетом Міністрів України окремо для різних

моделей організації договірних відносин, продовжують діяти старі договори про надання комунальних послуг, що укладалися за вимогами Закону України від 24 червня 2004 року № 1875-IV «Про житлово-комунальні послуги» (із змінами) та Типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630, як для споживачів багатоквартирних будинків, так і для споживачів приватного сектору, на тих самих умовах.

Відповідно, в умовах дії «старих» договорів про надання комунальних послуг, до споживачів застосовуються тарифи, зокрема, на послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води, які встановлювалися уповноваженими органами до 01.05.2019 (до введення в дію Закону).

Тарифи на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, які встановлені уповноваженими органами після введення в дію Закону (після 01.05.2019), можуть застосовуватися до споживачів комунальних послуг виключно за умови укладення з ними нових договорів про надання відповідних комунальних послуг за правилами, визначеними Законом.

 

         2. Щодо застосування механізму перерахунку розміру плати за послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води у зв’язку із зміною ціни природного газу в опалювальному сезоні 2020/2021 рр.

Постановою Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2019 р. № 1082 «Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу» було надано можливість теплопостачальним підприємствам зменшувати розмір плати для споживачів

теплової енергії та комунальних послуг в частині газової складової тарифів.

           При цьому слід зазначити, що відповідно до пункту 2 цієї Постанови установлено, що рішення щодо зміни розміру нарахувань за теплову енергію, послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води споживачам приймається теплопостачальною організацією (виконавцем відповідних комунальних послуг) у зв’язку із зміною ціни природного газу

протягом опалювального періоду 2019/20 року.

Таким чином, в умовах дії договорів про надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води, укладених до введення в дію Закону, вимоги щодо застосування механізму перерахунку розміру плати за послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води у зв’язку із зміною ціни природного газу в опалювальному сезоні 2020/2021 рр., не передбачено.»

Враховуючи роз’яснення Мінрегіону по Канівському КПТМ  в опалювальний період 2020-2021р. діють тарифи на централізоване опалення введені в дію з 01.02.2019р.

              Щодо заключення договорів на послугу з теплової енергії  станом на 01.11.2020 Канівське КПТМ заключило 475 договорів, що становить 8.6% від загальної кількості споживачів (5591).

              В зв’язку з карантином та введенням «червоноі» зони по епідемічному рівню в Каневі, заключення договорів тимчасово припинено.